IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Evenemang
2016-05-24 - 2016-05-26

Besök oss på International Wood Biorefining Week

Under tre dagar står innovativa och hållbara träbaserade bioraffineringsindustrier i fokus under Stockholmsmässan. International Wood Biorefining Week, IWB week, bjuder på tre mässor i en;  International Pulp and Paper, Bioeconomy Innovation Forum och World bioenergy. Bland utställarna finns närmare 170 företag från branschen. Paper Province flyttar in i mässhallen och med oss har vi flera medlemmar. Kom och träffa oss och missa inte Cowis föredrag om flygbränsle baserat på skogsråvara.

Skogsindustrin genomgår en snabb omvandling och en ny marknad för hållbara innovationer i form av träbaserade bioraffinerade produkter och bioenergi växer fram. IWB week är den nya internationella arenan för denna föränderliga skogsindustri. Det är en storskalig mässa med över 170 utställare som erbjuder oändliga möjligheter att snappa upp och dela kunskap och nätverka.

IWB Week är en mässasom erbjuder på tre mässor i en:
– International Pulp and Paper week
Bioeconomy Innovation Forum
World bioenergy

KOM & LÄR OM SMARTA INNOVATIONER
Paper Province kommer att delta med en monter vid  Bioeconomy Innovation Forum tillsammans med Cellcomb, UMV Coating Systems AB, Barrcoat, Drinor, Wood Pipe, The LignoCity Testbed  och ECT Power. De är alla handplockade för att få plats i montern. Detta på grund av den gemensamma nämnaren – de har alla nya spännande innovationer att visa upp. Så kom och prata med oss om vad som är på gång i klustret och få veta mer om framtidens smarta innovationer inom branschen.

Cellcomb
Cellcomb är specialiserade på att utveckla och tillverka miljövänliga produkter med absorberande och skyddande egenskaper för engångsbruk i miljöer där det ställs höga krav på hygien, komfort och säkerhet. I slutet av 2015 installerade de en helt ny produktionslinje med möjlighet att fördubbla vissa livsmedels livslängd och dramatiskt minska transportkostnader. Så hur gör man det kanske du undrar. Jo, med hjälp av innovativa “food pads” – en absorbent som placeras i livsmedelstråg under kött, kyckling, fisk, bär och andra livsmedel som utsöndrar vätska. Skillnaden från andra food pads är bland annat att denna har slutna kanter som minimerar risken att vätska som sugits upp läcker ut och att den kan tillverkas av 100 procent cellulosa. Den minskar dessutom behovet av gas för att hålla maten fräsch längre vilket i vissa fall innebär en förminskning av förpackningar med 50 procent, vilket resulterar i färre transporter och mindre avgaser. Läs mer om Cellcombs food pads här och besök mässan så får du veta mer.

UMV Coating Systems AB
UMV Coating Systems AB levererar marknadsledande innovativa och kundanpassade lösningar för ytbehandling, pigmentering och bestrykning. Under mässan kan du bland annat höra dem berätta om den innovativa bestrykningsmaskin – INVO® Coater. Denna världsunika maskin applicerar med extremt kort uppehållstid innan dosering, vilket gör att beläggningen stannar på ytan där barriären ger störst effekt. Med hjälp av UMVs patenterade bestrykningselement INVO® Tip görs barriären så tunn som ner till en tusendels millimeter, vilket är en förutsättning för snabb torkning. Kombinationen av INVO® Coater och INVO® Tip är hörnstenarna i det bestrykningskoncept som nu ska tas ända in i mål. En lösning på branschens strävan på detta område genererar både nya produktmöjligheter och besparingar av energi under torkningsprocessen samtidigt som behovet av bestrykningsmaterial minskar med 15-30 procent. Lär mer om UMVs bestrykningskoncept här.

Barrcoat
Barrcoat AB representerar en innovativ metod för ersättning av icke förnyelsebara, oljebaserade plastfilmer i konsumentförpackningar. Deras produkt är en smart innovation vid namn CaiLar® – en miljövänlig, vattenburen barriärbeläggning baserad på potatisstärkelse som kan ersätta fossila filmer och påsar av plast i främst livsmedelsförpackningar.Tester visar att den bevarar livsmedlens naturliga arom och att den står emot fett mycket bra. Den lämpar sig därför bra för förpackningar till torra livsmedel, snabbmat och hygienartiklar, men också till vissa typer av mjukpapper. Läs mer om CaiLar® här.

Drinor
Drinor är ett nystartat företag som arbetar för att få ut en alldeles världsunik avvattningspress på marknaden. Pressen har kapacitet att spara stora mängder energi inom ett flertal industriella områden. Bara i den svenska sågverks- och bioenergiproduktionen kan den minska energiförbrukningen med motsvarande uppvärmningen av 25.000 villor och inom transportsektorn kan den minska behovet av biobränsletransporter med två tredjedelar. Avvattningspressen är i kommersialiseringsfasen just nu och intresset på marknaden är stort. Vill du veta mer om dess potential och funktion? Läs då mer om avvattningspressen här. Kom även och prata mer med Drinor under mässan.

Wood Pipe
Wood Pipe är namnet på företaget och innovationen som består av en pappregel för icke bärande väggar. Denna regel har en stor konkurrensfördel ur miljö- och kostnadssynpunkt mot de traditionella alternativen, som är trä och framförallt plåt. Dessutom är den lätt att arbeta med.

The LignoCity Testbed
LignoCity är en testbädd för att utveckla framtidens skogsbaserade bioekonomi. Bakom LignoCity står bland annat Innventia, Nordic Paper och Paper Province. Syftet är att öppna upp och uppmuntra möjligheten att vidareutveckla ligninets användningsområde. Lignin skulle kunna vara ett grönt alternativ för att producera såväl bränslen och energi som kemikalier och lättviktsmaterial. Testbädden ökar förutsättningarna för att utveckla processer och förädla olika ligniner. Med hjälp av LignoCity kan man koppla ihop affärsmodell, teknisk utveckling och infrastruktur för forskning, utveckling och innovation. Det är en testbädd med stor innovativ potential. Läs mer om LignoCity här.

ECT Power 
ECT Power har utvecklat en teknik för att utvinna el ur lågtempererad spillvärme från avloppsvatten. Innovationen kan ge dubbelt så mycket elektricitet till halva priset jämfört med konkurrerande alternativ på marknaden.

“Flying on renewable jet fuels”
Vill du veta mer om flygbränsle baserat på skogsråvara, om perspektiv på olika tekniker och vad som behövs för kommersialisering? Missa då inte onsdagens föredrag av Alina Hagelqvist från Cowi och Maria Fiskerud från Fly Green Fund.

Cowi finns med på IWB-mässan och har en egen monter. Vill du besöka dem finner du dem i A14:19.

TIDER

Tisdag, 24 maj
Öppningsceremoni kl. 10.00-12.00
Utställning kl 12.00-17.00
Konferens kl. 13.00-16.30

Onsdag 25 maj
Utställning kl. 9.00-17.00
Konferens kl. 9.15-16.30

Torsdag, 26 maj
Utställning kl. 9.00-16.00
Konferens kl. 9.15-15.00

Plats: Stockholm International Fairs (Stockholmsmässan)
Kostnad: Fritt inträde till mässan. Deltagande vid konferens kostar dock 2 000 kr för en dag och 3 500 kr för samtliga.

Vill du veta mer om IWB week? Besök då www.iwbweek.com. Där kan du förregistrera dig, se programmet och hitta information om mässans utställare.

Bakom mässan står arrangörerna Arrangörerna är Adforum, Nordisk Papperstidining och Svebio.

Fler Evenemang