IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Blogginlägg
15 October 2015

Global uppvärmning botar planeten

Va förvånad du skulle bli! I miljarder år har du snurrat obekymrat kring en helt vanlig stjärna utan att drabbas av några särskilt anmärkningsvärda händelser. Ett asteroidnedslag här och ett vulkanutbrott där kanske, men inget världhotande. I alla fall inget som du inte kunnat hämta dig ifrån. Så plötsligt drabbas du av en elak parasit. På bara några hundra år lyckas den föröka sig så mycket, förbruka så mycket resurser och producera så mycket gifter att det hotar hela din existens. Lyckligtvis har ditt immunförsvar ett fruktansvärt vapen som kan slå ut, eller i alla fall decimera parasiten högst påtagligt – en global dunderfeber. Några miljoner års vila och uppvärmning bara, sen är du botad och kan snurra vidare.

Exemplet låter kanske lite väl tillspetsat, men om vi inte radikalt förändrar vårt sätt att leva kommer vår art att dö i den största feber universum har skådat. Och det vore lite förargligt tycker jag. Särskilt eftersom vi faktiskt är smarta nog att veta vad vi behöver göra för att fixa problemet och bli sams med moder jord igen. Vi behöver sluta bränna fossila bränslen. Punkt. Annars blir det snart dålig stämning söder om nordpolen. Men det visste du ju redan. Det vet alla.

“om vi kan utveckla produkter från växter, träd och organiskt avfall som kan ersätta fossila råvaror så skulle vi kunna minska våra miljöfarliga utsläpp och ändå fortsätta att öka vår levnadsstandard”

”Om vi vill klara 2-gradersmålet kan vi fortsätta att leva på samma sätt som vi gör nu i trettio år, sedan måste alla gå ner till nollutsläpp över en natt”. Så sa Mikael Karlsson på senaste Papermakers Night. Problemet är bara att väldans få förstår HUR det ska gå till. För vi behöver ju fortfarande bo, åka, äta, förvara, skicka, odla och göra alla andra saker som vi idag använder fossila råvaror för att klara av. Det enda svaret som inte innebär att vi måste sluta göra allt utom att andas är bioekonomi. Men inte heller det svaret sätter särskilt många konkreta idéer i huvudet på folk, för vad är ”bioekonomi”?

Ja, EU’s hissversion säger att ”bioekonomi är när vi använder bioteknik för att utveckla vår ekonomi på ett hållbart vis”. Alltså: om vi kan utveckla produkter från växter, träd och organiskt avfall som kan ersätta fossila råvaror så skulle vi kunna minska våra miljöfarliga utsläpp och ändå fortsätta att öka vår levnadsstandard. Jag vet, det låter som en omöjlig ekvation, men jag tror faktiskt helhjärtat att det går. För redan nu kan vi med hjälp av bioraffinering tillverka nästan vad som helst av träd och växter. Och vi lär oss hela tiden nya sätt att skapa värden av industriella sidoströmmar som gör att allt mindre resurser går till spillo.

UTVECKLA NY TEKNIK

Ett helt utsläppsfritt samhälle är naturligtvis långt borta ännu och det krävs massor av arbete och investeringar för att utveckla mera ny teknik och kunskap som steg för steg kan ta oss närmare en global ekologi i balans. Vi behöver alla hjälpas åt att skapa nya och hållbara innovationer som kan sänka vår energiförbrukning och minska våra utsläpp ännu mer. Och det kommer vara värt det, om inte för att vi får fortsätta leva, så för att vi kommer tjäna en himla massa pengar. EU räknar nämligen med att varje krona som investeras i bioekonomisk forskning och utveckling kommer ge tio gånger pengarna fram till 2025.

Tiden är knapp.

Ska vi undvika den stora febern så måste vi öka takten.

Anser Maria Hollander, vd Paper Province

Fler Blogginlägg

flik
29
August
Blogginlägg
Av: robert-rundberget

6 saker varje VD måste ha koll på om arbetsmiljölagen

Svanhild Tvervik bloggar om arbetsmiljösäkerhet. Här är sex saker du som är vd måste ha koll på för att följa lagen.

Läs mer
flik
18
April
Blogginlägg
Av: robert-rundberget

Det lönar sig

Spelreglerna är glasklara. I dagens och morgondagens globala konkurrens är förmågan att koppla ihop ett företags affärsutveckling med företagets kompetensförsörjning helt avgörande. Ett framgångsrikt sätt att lyckas med detta och rusta sitt företag för framtida utmaningar är att säkerställa ett genus- och mångfaldsperspektiv i sin affärsutveckling. Vi vet att det lönar sig!

Läs mer
flik
30
March
Blogginlägg
Av: robert-rundberget

Varför hållbarhet är en nödvändighet och århundradets affärsmöjlighet på en och samma gång.

Varför ska företag egentligen jobba med hållbarhet? Finns det andra orsaker än att det möjligen känns bra? Och är det egentligen en investering eller bara en kostnad?

Läs mer
flik
27
October
Blogginlägg
Av: m-hilden

Smarta innovationer men mycket plast

På Tokyo Pack-mässan var det plast, plast och mer plast som material i förpackningarna. Om de kallar sig eller sina produkter miljövänliga, så är det för att de använder tunnare plast eller mindre plast…

Läs mer