IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
breadcrumbs

Innovationstävling

Warm Water Innovation Challenge var en innovationstävling som syftade till att generera idéer kring vad man kan göra med det varma spillvattnet från skogsindustrins produktionsanläggningar. Tävlingen var öppen för alla och vinnaren utsågs av en jury.

För att få inspiration kunde innovatörer och intresserade delta vid någon av sex workshops vid regionens olika bruk och på Karlstads universitet.

JÄTTERÄKOR VANN

Matilda Olstorpe, vd på Vegafish
Totalt lämnades 19 tävlingsbidrag in. Vann gjorde Vegafish för sin idé att miljövänligt odla jätteräkor, som annars importeras från miljöskadliga odlingar i tropiska länder. Landshövding Kenneth Johansson delade ut priset till Vegafish vd Matilda Olstorpe i samband med Värmlands Klimatdag den 22 maj.

Juryns motivering löd: ”Med en hög miljöprofil har det vinnande förslaget en unik lösning på något som normalt inte går att göra i vårt nordiska klimat. Dessutom finns en tydlig marknad och ett stort samhällsekonomiskt värde. Lösningen är enkel att skala upp, ett riktigt skalbart förslag!”

LÅNGTRADARTVÄTT OCH UPPLEVELSECENTRUM

Övriga finalister var Westmatic och Tengbombgruppen/Willys Cleantech. Westmatic i Arvika föreslog etablering av deras långtradartvätt utanför bruken för att snabbt rengöra alla tunga fordon som passerar. Vid ett större bruk passerar det en långtradare var tionde minut. Arkitekten Jonas Haglund hos Tengbomgruppen tillsammans med innovatören Willy Ociansson hade det sista finalbidraget som går ut på att bygga ett växthus och ett slags upplevelsecentrum i storformat vid Skoghalls bruk. Växthuset skulle värmas med spllvattnet från bruket och hyras ut till småskaliga lokala producenter med ätbara råvaror.

FAKTA


Innovationstävlingen arrangerades av Paper Province tillsammans med BillerudKorsnäs Gruvön, Nordic Paper Bäckhammar, Nordic Paper Åmotfors, Rottneros Bruk, Stora Enso Skoghall, Wipab, Inova, Karlstads universitet, ALMI och Åmotfors Energi, vilka dessutom medverkat i juryn.