IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
breadcrumbs

Teknikmässan Möjligheternas Värld

13-17 maj 2013 invaderades Karlstads Universitet av 700 åttondeklassare. På plats fanns den interaktiva teknikmässan "Möjligheternas Värld". Syftet var att väcka ungdomars intresse för teknik och tekniska yrken, för att industrin ska klara ett snart akut underskott av ingenjörer och tekniker. Enligt en färsk rapport från SCB kommer nämligen Sverige år 2030 att ha ett mycket stort behov av teknisk kompetens. Bland annat förväntas det saknas cirka 51.000 ingenjörer.

Under mässan fick eleverna delta aktivt eller se hur tekniken fungerar vid ett antal arbetsstationer. De träffade ett antal intpiratörer som berättade om konkreta arbetsuppgifter som de utövar i sina tekniska yrken. Bland arbetsstationerna fanns till exempel en riktig bilfabrik i miniatyr, en animeringsstudio, programmeringsbara legorobotar, en CNC-fräs, punktsvets, 3D-skrivare och formelbilar tillverkade av ingenjörsstudenter vid Karlstads universitet.
Allt för att ungdomarna ska få en så bred bild som möjligt av vilka yrkesvägar som är möjliga efter en ingenjörsutbildning. På plats finns också en utställning om spännande innovationer från värmländska kluster.
Mässan arrangerades av de värmländska klustren The Paper Province, Stål & Verkstad, Compare och The Packaging Arena, tillsammans med Teknikcollege och Karlstads universitet.