IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
30 August 2017

Avtal banar väg för en fossilfri fordonsflotta

RenFuel som tillverkar miljövänliga drivmedel inleder ett samarbete med Rottneros. Under 2018 ska Rottneros börja leveranser av lignin från sitt massabruk i Vallvik utanför Söderhamn till RenFuels test- och pilotanläggning i Bäckhammar.

RenFuel ska använda ligninet till produktionen av ligninoljan Lignol som kan raffineras till förnybar bensin och diesel och därmed ersätta fossil olja.

Tillvaratagandet av ligninet, som kommer från svartlut, gynnar alla parter; det leder till att Lignol kan framställas i större skala och att produktionskapaciteten och därmed lönsamheten i pappers- och massaindustrin kan öka.

– Det är ett viktigt steg för oss för att ytterligare stärka Sveriges bioekonomi, där massaindustrin redan idag utgör en viktig del, säger Lennart Eberleh, vd på Rottneros.

Finansieras av energimyndigheten

RenFuel började framställning av Lignol i pilotanläggningen i Bäckhammar i våras. Samarbetet med Rottneros innebär att de har lignintillgången säkrad för ökad framställning av bioolja och står redo att möta en växande efterfrågan på miljövänliga drivmedel.

– Vår produkt Lignol är en nyckel till att nå målet om en fossilfri fordonsflotta till 2030. Användningen av svartlut stärker ytterligare Lignolens potential som klimateffektivt drivmedel, säger Sven Löchen, vd för RenFuel.

Pilotanläggningen i Bäckhammar finansieras genom ett anslag på 71 miljoner kronor från energimyndigheten.

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer