IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
27 May 2014

Bäckhammars Algbruk invigt

Den 27 maj invigdes Bäckhammars Algbruk av Värmlands landshövding Kenneth Johansson. En unik anläggning där mikroalger odlas vilka effektivt tar hand om närsalter i brukens avloppsvatten och binder koldioxid ur rökgaserna.

Därefter utvinns bioolja, som kan raffineras till exempelvis biodiesel, bioplaster och smörjolja. Spillvärmen nyttjas för att hålla odlingen på lagom temperatur. Målet med projektet är att på ett hållbart sätt producera algbiomassa med hjälp av outnyttjade resurser vid ett massa- och pappersbruk och utvinna bioolja för analys av användbarhet.
– Nordic Paper Bäckhammar var mycket intresserade av att alganläggningen hamnade hos dom och samarbetet fungerar jättebra, berättar Niklas Strömberg, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Projek­tet leds av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, med hjälp av The Paper Province, Nordic Paper Bäckhammar samt elva andra aktörer från näringsliv, akademi och offentlighet. Projektet finansieras av Vinnova, Å-Forsk samt Region Värmland. Nordic Paper Bäckhammar är ett av medlemsföretagen i The Paper Province.

Vill du veta mer om projektet, kontakta innovationsrådgivare Magnus Persson, The Paper Province, på tel: 054-24 04 65.

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer