IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
5 January 2018

BioShare ser en ny marknad för kraftvärmeverken

BioShare är ett av Paper Province nyaste medlemsföretag. Ett teknikutvecklingsbolag med en spännande affärsidé. ”Målsättningen är att stöpa om kraftvärmesektorn till att bli något mer, att växa och bidra till en grön omställning med mer än bara kraft och värme”, säger BioShares grundare Christer Gustavsson.

Christer Gustavsson ser på kraftvärmeanläggningarna med nya ögon.

– Det finns närmare hundra stora kraftvärmepannor i Sverige som står och går, men som skulle kunna göra så mycket mer.

Han var tidigare processkonsult och affärsområdesansvarig för bioraffinering på Pöyry. Stor erfarenhet av branschen fick han även under fem år som industridoktorand på Karlstads universitet.

– Min forskningsfråga handlade om hur man kan tänka nytt och använda förbränningsanläggningarna på ett annat sätt. Inte bara elda för att få värme och el. Jag studerade olika tekniska alternativ och presenterade det i en avhandling i slutet av 2016.

Christer tyckte att frågan var så intressant att han ville ta den vidare. Han startade BioShare i april 2017 och arbetar nu med att utveckla tekniker och processer.

Varför ska kraftvärmeverken anlita dig?
– För att få ett nytt ben att stå på, öka sina intäkter och bli mindre konjunkturkänsliga. Och för att vara med och bidra till en grön omställning. Många av förbränningsanläggningarna är kommunala och har ofta ett uppdrag att de ska verka för klimatsmarta åtgärder.

Vad kan de producera förutom el och värme?
– Jag fokuserar i första hand på drivmedel och kemikalier. Men inom den avgränsningen finns många möjligheter.

Det beror på hur kraftvärmeproprocessen ser ut, hur stor kapacitet de har, vilka råvaror de använder och hur anläggningen utnyttjas under året.

Hur marknadsför du dig?
– Det finns ingen färdig marknad för det här. Jag måste börja med att övertyga kraftvärmeverken om att prova, vilket i första skedet kan handla om att ta fram indikativa intäkter och kostnader. Man kan säga att de nya processerna blir för kraftvärmebolagen lite som att ha en inneboende. Jag utformar mina processer så att de samutnyttjar det som redan finns. Min övertygelse är att man blir mer kostnadseffektiv på det sättet.

Ett drygt halvår har gått sedan du startade sitt bolag. Hur har det gått?
– Det har gått bra. Jag har haft bra samtal med presumtiva kunder och känner ett stort stöd från den här regionen. Jag hoppas kunna börja arbeta mer konkret med utvecklandet av en första anläggning under det här året.

/Marja Wängestam

 

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer