IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
30 January 2018

CCI i Säffle hjälper kunden med hela processen

CCI Valve Technology är ett av våra nya medlemsföretag. De huserar i Säffle och är experter på ångventiler för process- och kraftindustrin. ”De flesta företag som har en turbin har ventiler från oss”, säger vd Peter Kull.

I september förra året tillverkades den sista ventilen i Säffle, men teknologicentret med ett hundratal anställda finns kvar.

– Man kan säga att vi gör allt förutom att tillverka ventilerna. Vi har sälj-, marknad- projektledning- och utvecklingsavdelningar i Säffle, säger Peter Kull.

CCI har alltså utvecklats från en tillverkande enhet till ett internationellt bolag med tillverkningen flyttad utomlands.

Vad tycker du om omställningen?
– Förr kunde man gå ut i verkstaden med en ritning och be svarvaren att göra en ändring. Nu får vi vända oss till Tjeckien eller Indien. Det är en tung omställning och en stor utmaning för oss.

Hur tar ni er an den utmaningen?
– Förr tillverkade vi ventiler och var nöjda med det. I framtiden krävs att vi jobbar mer med processen och applikationen. Vi vill ha ett mervärde i våra produkter och koncept. Vi har ett stort systemapplikationskunnande och kan hjälpa våra kunder med hela processen.

Ett exempel på det stora kunnande som finns i Säffle är de femton ventildoktorer som finns kvar, varav Peter Kull är en av dem.

– Vi har kunskapen om ventilen och applikationen, hur ventilen ska tillverkas, hur den ska sitta i systemet, svetsas, användas, hanteras… den kunskapen har vi kvar.

GEDIGEN HISTORIA

CCI har en gedigen historia och det är inte många år kvar till hundraårsjubileet.

– Företaget startade 1921 och hette på den tiden Källe Regulatorer efter grundaren doktor Torsten Källe, en svensk uppfinnare och företagare.

Under årens lopp har ägarbilden varierat. På 1980-talet blev Bonnier Technical Group ägare och 2001 delades företaget upp, ena halvan blev BTG instruments som ligger bara några meter från CCI. Den andra halvan – ventildelen – köptes av amerikanska CCI. Men i folkmun kallas CCI:s produkter fortfarande för BTG-produkter.

ENGELSKA IMI HUVUDÄGARE

– För att krångla till det ytterligare heter vi idag även IMI på grund av att engelska IMI är huvudägare för den europeiska enheten.

IMI är en jättekoncern med 18 000 anställda världen över.

– Vår grupp består av 3 500 anställda med tillverkning i Tjeckien, Indien, USA, Brasilien, Kina och Korea.

CCI jobbar i ett segment som de är ganska ensamma om i världen.

– Vi är åtta-nio leverantörer i världen som jobbar med det här. I Sverige finns ingen konkurrent.

/Marja Wängestam

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer