IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
2 November 2017

"Vi sprider budskapet om bioekonomi"

Fossila råvaror ska bort och ersättas av gröna förnybara råvaror. Det är vad bioekonomi handlar om och vad Paper Province och c/o diskuterade under Bioekonomidagen.

Paper Province 2.0 heter ett stort program som leds av oss på Paper Province. I dagligt tal kallar vi det för Vinnväxt, som är namnet på Vinnovas och regionala medfinansiärers satsning. 2013 beviljades vi finansiering som totalt kommer omsätta 130 miljoner kronor, som vi tillsammans med andra satsar på den superviktiga omställningen till bioekonomi. Vi ska vara en demonstrator som visar hur bioekonomi fungerar i praktiken.

Fyra år sedan starten

Vinnväxt har pågått i cirka fyra år och igår träffades en rad människor som är med i programmet för att knyta ihop säcken och blicka framåt. Med på mötet var bland annat forskare från Karlstads universitet, RISE, Region Värmland och ansvariga för de testbäddar som finns för att testa nya idéer i utvecklingsfasen. 

– Under de här åren har processer satts igång; testbäddarna etablerats, nätverk bildats och saker fallit på plats. Nu är läge att växla upp ännu mer genom att dra nytta av våra samlade resurser och styrkor, säger Paul Nemes, vice vd på Paper Province.

Region med gott rykte

Vi har kommit långt i Sverige när det gäller hållbar skogsindustri – och särskilt i Paper Province-regionen. Regionen har ett gott rykte. Här finns råvarorna, kompetensen, industrianläggningarna och infrastrukturen.  

– Vi arbetar med allt från industriella symbioser till att utveckla ett mer hållbart skogsbruk. Vi måste ständigt blicka framåt, öka effektiviteten och skapa nya innovationer och lösningar.  

Per Eiritz

Per Eiritz pratade bland annat om att vi måste bli bättre på trähusbyggande i Värmland.

Karlstads universitet är medfinansiär i Vinnväxt med flera forskare kopplade till projektet. Och det var en positiv bild som kom fram under dagen. Maria Sandberg som forskar om hur bioplast och vätgas kan produceras av restprodukter från pappersbruken berättade om en otrolig medvind i bioekonomiarbetet. Alla projekt de ansökt om den senaste tiden har blivit beviljade.  

Ambassadörer för projektet

Under mötet, som varade hela dagen, pågick diskussioner om de olika delarna i projekten och hur vi bäst når ut med budskapet om bioekonomi.  

– Det är viktigt att alla har kunskap om vad de andra gör. Alla ska kunna vara ambassadörer och tala gott om projektet. Men för att göra det måste alla känna ett ägarskap, att man ingår i helheten.  

Viktigt nå ut internationellt

En annan viktig punkt handlade om hur vi kan öka räckvidden och gå ut med vårt budskap även internationellt.  

– Vi har lärt oss under hundra år hur vi ska sköta vår skogsindustri i samverkan med naturen. Men andra länder är fortfarande på den nivå vi var på 30-talet – man spottar ut allt i sjön. Vi måste nå ut med vårt hållbara arbetssätt.

Sandra Eriksson berättade om RISE del i projekten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer