IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
5 September 2017

DRINOR TECKNAR AVTAL MED RINDI

I dagarna tog Paper Province medlemsföretag Drinor ett stort steg mot marknadslansering, när Rindi Älvdalen AB tecknade avtal om installation av fullskalig demo-maskin i sin fabrik i januari 2018.

Drinor började som ett Bioexpress-företag under Paper Province vingar för cirka två år sedan, kring en innovation som mekaniskt avvattnar biomaterial. Innovationen har potential att dramatiskt minska energiförbrukningen vid exempelvis pelletstillverkning och annan biomaterialbearbetning som kräver snabb avvattning och exakt styrning av fukthalten.

Förra året beviljades Drinor stöd av Energimyndigheten för att utveckla sin teknologi vidare, och nu har alltså Rindi i Älvdalen tecknat avtal om leverans av fullskalig demo-maskin.

Eliminerar största flaskhalsen

För Rindi kommer Drinors såkallade CDP att innebära en ökad produktion. Efter inkörning ska maskinen kontinuerligt avvattna upp emot 100 kubikmeter sågspån per timme.

– På sikt kan det här betyda att det som kostnadsmässigt varit den största flaskhalsen för produktionen, nämligen torkning av sågspån, till viss del blir både enklare och billigare att bygga bort, med ökad produktion som följd, säger Thomas Wiklund på Rindi.

Verifiera tekniken i industriell miljö

Det här avtalet är precis vad Alex Thelander och Carl Romlin på Drinor har arbetat för.
– Att få ut en maskin på marknaden för att kunna verifiera vår banbrytande teknik i en industriell miljö är definitivt en milstope på väg mot fullskalig marknadslansering, menar Thelander.

Sex månaders test

Nu inleds ett intensivt förberedelsearbete inför leveransen i januari. Maskinen ska testas, checkas ut och monteras ner innan den skeppas till Älvdalen. Väl monterad i fabriken startar en sex månader lång testperiod. De erfarenheter som företaget samlar på sig kommer ge Drinor underlag för att fortsätta utveckla och påbörja tillverkningen av kommersiella maskiner.

 

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer