IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
5 March 2018

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Ircon Drying Systems huvudprodukt är torksystem som använder IR, där IR står för infraröd strålning. Tekniken används framförallt inom industrin och deras produkter finns runt om i världen.

Efter bestrykningen när papperet eller kartongen fortfarande är blött torkas det med så kallad ”beröringsfri torkning” – det infraröda ljuset tränger in och överför energi.

Magnus Nilsson har jobbat inom pappersindustrin sedan 1990-talet och för två år sedan började han på Ircon Drying Systems. Företaget har sitt säte i Vänersborg, men för ett år sedan beslutade de att öppna ett kontor även i Karlstad som bemannas av Magnus Nilsson och Peter Hallberg.

Att de flyttade till Karlstad och blev medlemmar i Paper Province föll sig helt naturligt.

– Vi vill tillhöra ett nätverk och komma in i regionen. Här finns många företag vi kan samarbeta med på olika sätt.

KAPACITETS- OCH KVALITETSHÖJNING

För pappers- och kartongbruken kan fördelarna med IR-teknik vara många.

– Det finns möjlighet att nå kvalitetsfördelar jämfört med annan torkning, som större torkeffekt och kapacitetshöjning.

Ircon Drying Systems har lång erfarenhet och kunskap, de startade redan 1989 i Vänersborg, och kan erbjuda mer än själva utrustningen.

– Vi har simuleringsverktyg och kan göra studier på maskiner och se var flaskhalsarna i torkningen finns. Vi ser möjligheterna för att optimera hela processen. Vi gör även lufttorkar och kontaktfri vändning av banan med TurnMaster.

Torkmetoden kan utföras med både el och gas, men fördelarna med elen är stora.

– Gas är förenat med utsläpp – inte minst kväveutsläpp. Med el-infra har man möjlighet att välja ett miljövänligt el-alternativ och göra en fossilfri torkning. Det är något vi tror på.

LIVSMEDELS- OCH BILINDUSTRIN

Verksamheten är störst inom pappersindustrin, men företaget finns även till viss del inom livsmedelsindustrin.

– Man kan använda infraröd teknik för att döda mögelsporer på exempelvis bröd. Man kör brödet genom en infraupphettning som förstör mögelsporerna. På det sättet förlängs hållbarheten på brödet.

Även inom bilindustrin används tekniken.

– Lacktorkning på Saab och Volvo har varit en del av vår verksamhet.

NYTT BEN ATT STÅ PÅ – MICROVÅGOR

För fyra år sedan såldes bolaget till den svenska Trollhättebaserade koncernen Binargruppen.

– Det har varit bra för Ircon att komma in en större grupp. Det har gett oss en finansiell styrka och trygghet. Vi är oss själva, men det finns kompetens i de andra bolagen som vi kan utnyttja.

Tack vare Binargruppen har de fått nya samarbetspartners och ett nytt ben att stå på.

– En helt ny teknik har kommit in i företaget – industriella microvågsugnar – som vi levererar främst till livsmedelsindustrin.

/Marja Wängestam

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer