IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
18 May 2017

Hur får vi mer guld ur den gröna skogen?

Rubrikfrågan var en av utmaningarna som ett gäng ingenjörer klurade över på en workshop, en så kallad tänktank, under gårdagen. Sverige är fullt av möjligheter och ingenjörerna är bra på att se dem. Det var anledningen till att Sveriges ingenjörer bjöd in yrkesgruppen för att tänka nytt och hitta tekniska lösningar på regionala angelägenheter – för Karlstads del handlade det om skogen.

Förbundet Sveriges ingenjörer har turnerat landet runt i 20 regioner under en tvåårsperiod. Karlstad var sista anhalt i satsningen som kallas Idélandet Sverige.

– Nu ska vi dra slutsatserna av det här och lyfta det till nästa nivå. Vi sätter idékrafterna i centrum, säger Peter Larsson, politisk chef på Sveriges ingenjörer.

18 ingenjörer och ingenjörsstudenter samlades på CCC för att tillsammans hitta på lösningar på en frågeställning som satts på pränt av Paper Province. Ingenjörerna hade dagen på sig att tänka fritt kring:

 Hur kan nya tekniska lösningar bidra till minskade skador i skog och mark vid fällning av träd och transporter ut ur skogen?

 Hur kan nya tekniska lösningar bidra till smartare produktion och mer guld ur den gröna skogen?

Roliga och smarta idéer presenerades inför en fullsatt publik i en sal i CCC under kvällen.

– Det var en jätterolig dag. Man fick intressanta och nya infallsvinklar på problemet. Det är viktigt att våga plocka in andra som inte är verksamma direkt i skogsbruket och

som kan säga ”kan vi inte göra på det här sättet istället”. Man tar med sig erfarenheter från andra fält och branscher. Det är superbra, säger Peter Larsson.

En idé handlade om hur man ska få allmänheten att närma sig skogen. Jordbruket har ju sina kosläpp.

– Ingenjörerna tänkte att vi kan ha något liknande när det gäller avverkningsdagar. Det kommer att driva på teknikutvecklingen, säger Peter Larsson.

En annan idé handlade om en multifabrik som innebär att skotaren bara behöver åka en sväng in i skogen.

Efter ingenjörernas presentationer deltog Paper Province konsult Melinda From i en paneldebatt tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Per Samuel Nisser och Jan Erik Odhe, adjukt på Karlstads universitet. Publiken fick en inblick i vad Paper Province och akademien gör och hur kommunen agerar när det gäller de här frågorna.

Under kvällen höll även klimatexperten Martin Hedberg en föreläsning om hur klimatet förändras på grund av utsläppen av växthusgaser och vilken effekt det får på bland annat skogen.

Melinda From från Paper Province deltog i en paneldebatt tillsammans med Per Samuel Nisser och Jan Erik Odhe.

 

 

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer