IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
30 November 2017

Kartläggning av värdefulla industriella symbioser 

Samarbeten och gemensamma kraftsamlingar ökar möjligheterna till industriella symbioser. Därför inleder Paper Province en satsning tillsammans med Linköpings universitet, RISE och tio andra regionala partners. ”Vi ska kartlägga hur det ser ut i regionen och tydliggöra restströmmar som finns”, säger Magnus Persson, projektledare på Paper Province.

Industriella symbioser handlar om att ge och ta. Ett antal företag samarbetar och restprodukter från den ena får nytt liv och tas tillvara som en råvara hos någon annan. Det kan till exempel vara avfall eller spillvärme från ett massa- och pappersbruk som används av närliggande industri. Industriella symbioser kan också vara tjänster som delas, till exempel logistiklösningar. Fördelarna blir både ekonomiskt och miljömässigt goda för företagen som deltar i processen.

– Vi som kluster har de senaste tio åren deltagit i många projekt och initiativ för att öka värdet på rest- och sidoströmmar från regionens företag. Nu vill vi ta ett större helhetsgrepp. Genom att kartlägga och visualisera strömmarna kan vi underlätta för vidare affärsutveckling, säger Magnus Persson.

VINNOVA STÖDER MED EN MILJON

Vinnova stöder projektet med en miljon kronor för att öka förutsättningarna för industriella symbioser inom industrin, samt mellan industri och exempelvis kommunala anläggningar.

Förutom Paper Province, som är projektledare för satsningen, deltar Linköpings universitet, Research Institutes of Sweden (RISE) och tio andra partners.

Vid Linköpings universitet bedrivs sedan länge forskning med syfte att bidra till utvecklingen av nya industriella symbioser i Sverige.

Murat Mirata arbetar som biträdande lektor inom forskargruppen Industrial and Urban Symbiosis.

– I Paper Province område har vi redan ett antal exempel på industriell symbios som visar på konceptets värde. Med det här projektet vill vi mer systematiskt stödja symbiotisk utveckling för att vinsterna ska öka för både företag och miljö, säger han.

DJUPDYKNING I FALLSTUDIER

Pernilla Gervind på RISE berättar om den breda kartläggningen som projektdeltagarna ska jobba med och att de ska djupdyka ner i ett par fallstudier för att diskutera olika frågeställningar rörande industriell symbios.

– Förhoppningen är att projektet skapar intresse och kunskap som bidrar till fler samarbeten mellan olika aktörer i och utanför Paper Province, säger hon.

FAKTA

Projektnamn: Regional kraftsamling för industriell symbios inom Paper Province
Projektdeltagare: Paper Province, RISE, Linköpings universitet, BillerudKorsnäs Gruvöns bruk, Econova, Grums kommun, IUC Stål & Verkstad, Karlstads kommun, Region Värmland, Stena Recycling, Stora Enso Skoghalls bruk, Stora Enso Timber och Värmevärden.
Finansiär: Vinnova

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer