IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
25 October 2017

Kick-off för nordiskt nätverk inom industriell symbios

Paper Province och Linköpings universitet representerade Sverige vid kick-offen för ett nytt nordiskt nätverk inom industriell symbios. Det är Nordiska ministerrådet och Nordregio som skapat nätverket för att deltagarna ska dela erfarenheter och tillsammans påskynda utvecklingen. Med vid mötet i Köpenhamn var representanter från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Den 10:e oktober var det kick-off i Köpenhamn hos Nordiska ministerrådet. Magnus Persson från Paper Province deltog.

– Ett mycket bra initiativ att starta ett lite större nätverk. Det finns mycket att lära av varandra kring industriell symbios och affärsutveckling kopplat till detta, säger Magnus.

Industriell symbios är ett koncept som går ut på att restresurser från en industri får nytt liv som resurs hos någon annan.

Förutom Paper Province deltog bland andra klustren/nätverken Kalundborg Symbiosis (Danmark), Naestved Ressource City (Danmark), Digipolis (Finland) och Eyde Cluster (Norge).

Syftet är att man ska dela information om vilka initiativ som pågår på kommunal, regional och nationell nivå samt genom att träffas kunna sprida kunskapen, inspirera varandra och skapa samarbeten. Nätverket är öppet för fler som kan ansluta sig efterhand.

Några idéer som kom fram under mötet var att:

  • Producera en katalog med framgångsrika exempel på industriell symbios som kan fungera som inspiration och vägledning.
  • Skapa ett nätverk av experter som kan konsulteras av de som behöver hjälp.
  • Göra ett träningsprogram för kapacitetsuppbyggnad.
  • Hålla ett starkt fokus på de regionala och urbana aspekterna. “Den globala marknaden förändras snabbt, men din stad kommer att vara där om tio år.”

Deltagarna bestämde sig för att arbeta med ett förslag till finansiering för vidareutveckling av några av punkterna. Tanken är också att nätverket ska vidgas från bara Norden till hela Östersjöregionen och deltagarna kommer nu titta på tänkbara representanter i de andra länderna.

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer