IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
28 May 2014

Ny racingbil dämpar krockar med wellpapp

Idag avtäcker teamet Clear River Racing från Karlstads universitet sitt bidrag i världens största motortävling för ingenjörsstudenter, Formula student. Bilen från Karlstad har en krockzon i wellpapp.

Clear River Racing från Karlstads universitet har lagt ett år på att utveckla bilen som de tävlar med på Silverstonebanan i England den 9-13 juli. Tävlingen går ut på att designa och bygga en ensitsig racingbil som tävlar i statiska och dynamiska moment. Design, hållbarhet och kostnader är några områden som bedöms. Körmoment och tävlingsrace är andra. Målet är en topp-tio-placering.

Clear River Racings bil är utrustad med en krockzon i wellpapp. Den gör att bilen vid en krock får en jämn inbromsning när pappen viker sig lager för lager och att den absorberar en stor mängd energi i förhållande till vikten, samtidigt är det en kostnadseffektiv miljöråvara som det finns stor tillgång på.
– Vi konstruerade en front med kartongkuber och gjorde krocktester. De visade bra resultat och det är tack vare kartongen, säger projektledaren Patrik Sandberg som tror att materialet är intressant för fler användningsområden.

Bilen CRR14 är ett försök att bygga Clear River Racings miljövänligaste bil någonsin. Den har en encylindrig motor för att det är så miljövänligt som möjligt utan att vara en elbil. Dessutom en kaross i glasfiber för att det är miljövänligare och billigare än kolfiber. Bilen är utrustad med rörliga vingplan, för att minska luftmotståndet på raksträckor. En särskild funktion ser till att motorn läggs på rätt varvtal vid starten och därmed spinner lagom mycket. Den går från 0-100 km/h på fyra sekunder, har en målvikt på 158 kilo och en motor med 62 hästkrafter.

Teamet består av 25 studenter som har haft ett år på sig att gå från idé till internationell tävling. I projektet utvecklar studenterna sitt entreprenörskap, ledarskap och sin initiativförmåga.
– Projektet handlar om att jobba med andra människor, och det är svårare än att lära sig bygga en bil. Vi växer som människor i projektet och det ger oss jobb efter utbildningen, säger projektledaren Patrik Sandberg, som redan under projektet fått en traineetjänst med inriktning mot ledarskap.

Redan den 31 maj testas bilen i ett race på Gelleråsen Karlskoga Motorstadion. Projektet är en kurs som studenterna får högskolepoäng för men de läser den utöver ordinarie studier.

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer