IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
citat

“Skärpta klimatmål ökar sysselsättningen”

Mikael Karlsson, seniorkonsult 2050 Consulting
17 April 2015

Räcker marken? Det beror på!

– För 20 år sedan fanns en konflikt mellan miljö och ekonomi. Idag är den helt borta eftersom det inte finns ett motsatsförhållande. Forskning visar att om man skärper klimatmålen ytterligare så skulle sysselsättningen öka, sa Mikael Karlsson när han talade på Papermakers Night i onsdags kväll.

FALSK VETENSKAP

Karlsson berättade att Sverige är ett globalt föredöme i fråga om koldioxidskatter, och att det tvärt emot vad många tror, inte skrämmer bort företag.
– Företag flyttar inte till andra länder bara för att staten höjer koldioxidskatterna. Det har ingen kunnat bevisa. Det finns en massa falsk vetenskap. Bland annat finns det falsk vetenskap som försöker övertyga oss om att den globala uppvärmningen inte är så farlig som vi trott, när sanningen i själva verket är att det kommer bli dramatiskt dåligt om vi inte gör något nu. För att klara 2-gradersmålet får vi släppa ut max 1000 miljarder ton koldioxid. Det betyder att vi kan fortsätta leva på precis samma sätt som vi gör nu i trettio år, sedan måste alla gå ner till nollutsläpp över en natt.

Rubriken på Karlssons föredrag var ”Räcker marken?”. Svaret var nog lite att ”det-beror-på”.

– Ska vi fortsätta att öka vår köttkonsumtion i samma takt så kommer inte marken räcka till. Då kanske det rent av blir lönsamt att sätta plogen i golfbanan eller i asfaltsparkeringen utanför det lokala köpcentrat och göra åkermark av alltihop. Om vi ska äta ännu mer kött så kommer det vara helt befängt att bedriva skogsbruk på våra marker.

Men trots svarta färger tycks Mikael Karlsson ändå tro på en ljus framtid.
– Jag tror att man måste börja med att beskriva hur vi vill ha det i framtiden och sedan koncentrera oss på att förverkliga det. Då finns det sådana saker som vi kan förändra och sådana som vi inte kan förändra. Om 50 år kommer fotosyntesen fortfarande fungera. Det vi behöver fundera på är hur vi kan utnyttja de gröna resurserna optimalt. Och så vida vi inte gör något fundamentalt och oåterkalleligt fel i hur vi brukar vår jord så kommer den att räcka.

FLY GREEN FUND SÄNKER PRISET FÖR MILJÖVÄNLIGARE FLYG

Peter Landmark, vd Karlstad Airport

– Vi kan få fart på produktionen av bioflygbränsle nu, berättade Peter Landmark, vd Karlstad Airport.

Under kvällen berättade också Peter Landmark, vd Karlstad Airport lite om vad som hänt sedan de som första flygplats i världen installerade en tank för flygbiobränsle.

– Det är fortfarande väldigt dyrt med biologiskt bränsle eftersom det bara tillverkas on-demand på tre ställen i hela världen. Men vi kan få fart på produktionen nu. Vi behöver inte vänta. I Norden är vi ledande i teknikutvecklingen och i Norge har man till och med fattat politiska beslut att satsa på bioflygbränsle. För att jämna ut prisskillnaden har vi också skapat Fly Green Fund, som gör det möjligt för både privatpersoner och företag att flyga mer miljövänligt utan att det behöver kosta skjortan, berättade Peter Landmark.

Historisk utställning om skogsbruket

Kristin Mikaelsson, historiker Migrationscentrum i Värmland

Kristin Mikaelsson, historiker Migrationscentrum i Värmland

Kristin Mikaelsson, historiker vid Migrationscentrum i Karlstad, visade en nästan 100 år gammal film om hur skogsbruket gick till på 1920-talet och berättade om en utställning som Migrationscentrum arrangerar framgent. Kristin berättade att utställningen bland annat kommer innehålla ett tvärsnitt ur ett sex meter tjockt flera hundra år gammalt träd.

Tonsäker underhållning

Göran Samuelsson

Göran Samuelsson är en väsentlig del av Värmlands kulturrikedomar

Som vanligt bjöds på god mat och underhållning. Packmoppefantasten Göran Samuelsson smög sig in i matgästernas medvetande när han nästan urskuldande bad att få framföra några alster. Det är ingen tvekan om att Värmlands kulturella rikedomar fick en rejäl påfyllning den dag Göran Samuelsson bestämde sig för att byta hammaren mot mikrofonen. Han är en berättare av stora mått som är lika trevlig att lyssna på oavsett om han sjunger eller talar fram sina visdomar och underfundigheter.

Stora Ensos husband "Paperdolls"

Stora Ensos husband “Paperdolls” underhöll.

Skönsång bjöds det också på till välkomstdrinken av Stora Ensos eget ”husband” Paper Dolls. Det är andra gången de uppträder under Papermakers Night och deras tonsäkra a capella var en svängig inledning på kvällen.

Till nästa Papermakers Night utmanar vi alla i klustret att komma med förslag på andra “branschmässiga” underhållare.

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer