IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
2 November 2017

Markarbetena drar igång på nya CLT-fabriken

En hållbar lösning inom bostadsbyggandet är korslimmat trä. Nu påbörjas markarbetet för Stora Ensos stora projekt - en ny produktionslinje för korslimmat trä (CLT) i anslutning till Gruvöns sågverk. ”Den kommer att stärka Stora Ensos ställning som global leverantör av byggelement i trä.”, säger Pär Larsson, platschef på Gruvöns sågverk.

CLT-fabriken i Grums kommer att ha den största produktionen av CLT i Sverige.

– Den nya fabriken befäster vår position som marknadsledande inom CLT, säger Pär Larsson.

I två år kommer bygget att pågå och produktionen på den nya linjen beräknas starta i början av 2019. Runt 100 000 kubikmeter CLT per år kommer den nya produktionslinjen klara av att producera. Det här innebär förstås att arbetsstyrkan behöver utökas, ungefär 60 heltidsanställda kommer att anställas.

CLT står för Cross Laminated Timber. Det är korslimmat massivträ som tillverkas av minst tre skikt korsvis limmade enkelskiktskivor. CLT kan användas för att bygga allt från småhus till industrihallar och höghus.

Investeringskostnaden beräknas till 45 miljoner euro.

“Det är glädjande att vi nu påbörjar byggnationen av denna strategiskt viktiga investering”, säger Pär Larsson, platschef på Gruvöns sågverk.

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer