IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
25 January 2017

Stora Enso Skoghall lärde sig effektivisera i KAUs Lean Factory

Kan man leka sig till bättre effektivitet på jobbet? Ja, det undersökte personal från Stora Enso Skoghall när de besökte Karlstads universitets Lean Factory, som är en simulator av en fabrik.

Lean är ett förbättringskoncept som ursprungligen kommer från bilindustrin. Det handlar om att plocka bort störmoment i produktionen och på så sätt bli mer effektiv. På Lean Factory får besökarna själva prova sig fram och upptäcka hur de med små förändringar kan bli betydligt mer produktiva.
– Det handlar inte om att jobba snabbare eller ta bort personal, vilket är vanlig kritik, utan att skapa ett flöde genom att ta bort allt som stör. Man brukar säga att det man producerar på ett år kan bli färdigt till påsk om man gör så, förklarar spelledaren Jan-Erik Odhe, från universitetet.

I simulatorsfabriken sitter Susanne Thellberg, som är brandskyddsingenjör på Stora Enso Skoghall. Hon och hennes kolleger jobbar till vardags med verksamhetsutveckling, men just nu försöker de tillverka barnstolar på ett så effektivt sätt som möjligt. Första tiominuterspasset resulterar i en halvfärdig stol.
– Det här är jätteintressant och väcker tankar! Jag hade väldigt lite förkunskaper om lean innan jag kom hit, men det är spännande. Jag känner att det här spelet ökar kreativiteten och jag blir mer öppen för nya idéer och tänker utanför boxen, berättar Susanne.

Efter det första, misslyckade, passet samlas teamet och diskuterar vilka faktorer som störde produktionen. De enas om att truckförarens långa och flackande resväg tog onödig tid, samt utgjorde en säkerhetsrisk, och att två av stationerna lika gärna kunde hanteras av en person istället för två. Det skulle i sin tur frigöra en i personalen, som kan hjälpa till i monteringsstationen istället. Gänget från Stora Enso möblerar om i fabriken vilket resulterar i att de olika stationerna nu står så pass nära varandra att deltagarna på egen hand kan skicka sina stolsdelar vidare till nästa station, utan hjälp av trucken. Klockan går igång och tio nya minuter börjar ticka ned.

– Här ser man att det inte alls handlar om att skära ner på personal eller operationstider, utan att tänka smart och effektivt. Då kan man dubbla produktionen med samma personal, säger Jan-Erik Odhe, som nickar gillande åt Stora Enso-teamets förändringar i lokalen.
Och det visar sig fungera även i praktiken. Två stolar står plötsligt klara, redo för en fiktiv försäljning, när klockan ringer.
– Det känns bra att vi gör saker på riktigt här. Man får en överblick. Det blev lugnare andra passet, för transporterna störde verkligen! Alla ropade på trucken hela tiden. Nu blev det bättre arbetsro, konstaterar Helena Davidsson, skydd- och säkerhetschef på Stora Enso Skoghall.
– Nu sätter vi rekord nästa pass! Tre-fyra stolar ska vi klara, fortsätter hon entusiastiskt.

Stora Enso Skoghall på kau för att lära Lean 1

Fyra tiominuterspass med engagerade förbättringssamtal emellan blir det. Och visst når Stora Enso-gänget Helenas mål. I slutet av dagen har de blivit så pass mycket mer effektiva att fyra stolar produceras på ett pass.
– Fast sista passet testade vi faktiskt att ta bort tre personer i personalen. Vi tyckte att lönerna var en så stor kostnad och provade det. Det gjorde faktiskt att produktionen blev bättre, men arbetsmiljön blev jättedålig. Och det är ju en viktig lärdom att dra; man kan inte skära ner för mycket på personalen! berättar Susanne Thellberg, brandskyddsingenjör på Stora Enso Skoghall.

Susanne berättar efteråt att spelet på Lean Factory har väckt ett intresse hos både henne och kollegerna.
– Genom att stationerna fanns i samma lokal i simulatorn såg man så tydligt vad som påverkar. Man såg till exempel att folk bara stod och väntade på att få något att göra. På riktigt, i vår fabrik, är det mer utspritt och det blir svårare att se helheten, men jag är övertygad om att detta kan användas ändå. Det gäller bara att klura ut hur och jag tror absolut att vi kommer börja jobba så. Det är ett bra tänk, säger Susanne Thellberg.

Stora Enso Skoghall på kau för att lära Lean 2 Stora Enso Skoghall på kau för att lära Lean 3

FAKTA

Vad är LEAN?
Lean handlar om att skapa ett flöde, genom att ta bort saker som stör flödet. Dessa kallas för slöserier och de kan delas in i åtta kategorier:
– Överproduktion
– Lager
– Väntan
– Oanvänd kreativitet
– Transporter
– Onödiga rörelser
– Onödiga processer
– Omarbete och kassation
Om dessa slöserier elimineras kommer produktionen att öka, utan att det drabbar personalen.

 

 

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer