IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
23 September 2014

Valmet startar pilotanläggning för hydrolys av biomassa

Valmet har installerat en ny pilotanläggning vid sitt research and development center i Sundsvall. Utrustningen har fått namnet BioTrac och ska användas för att testa och optimera hydrolys av biomassa. BioTrac är en del av Valmets satsning i att utveckla nya teknologier och processlösningar för bioraffinering som ska minska utsläpp av koldioxid.

Enligt Valmet är BioTrac flexibel i fråga om råmaterial och processalternativ och den kan anpassas till olika processteg. Hydrolys är ofta första steget i ett bioraffinaderi och det steget måste passeras oavsett vilken process som följer. Ytterligare raffinering av biomassan kan exempelvis vara produktion av bioetanol, biobaserade kemikalier eller biomaterial som bioplaster.

– Många företag vill ersätta sina fossila bränslen med förnybara material. Det som produceras i BioTrac-systemet och efterföljande processteg kan användas till produktion av biobaserade råmaterial för exempelvis plaster och kemikalier. Vi är säkra på att våra kunder uppskattar möjligheten att testa sina egna idéer i vår pilotanläggning, som i alla viktiga avseenden motsvarar den fullskaliga utrustning de är intresserade av, säger Rickard Andersson, vice president, Bio Technology and Environmental Systems, Valmet.

– I det nya BioTrac-systemet är det enkelt att hantera olika biomassor och vi kan enkelt följa och kontrollera vad som händer i processen. Systemet är i världsklass och är baserad på teknologi som ursprungligen utvecklades för massa- och pappersindustrin som Valmet har hundratals års erfarenhet av, säger Olof Melander, manager för Valmet Fiber Technology Center i Sundsvall.

Om hydrolys

Hydrolys är en kemisk process som under ökad temperatur och ökat tryck gör det möjligt att separera cellulosa och hemicellulosa i olika sockerarter och lignin. Både sockerarter och lignin kan sedan raffineras vidare.

Fler Nyheter

flik
15
March
Nyheter
Av: m-hilden

Pilotprojekt för industriell omvandling inlett i Bryssel

Paper Province deltog som regional intressent när det första steget togs i EU-kommissionens pilotprojekt för industriell omvandling. Projektet syftar till att bygga motståndskraftiga ekonomier och möta globaliseringen.

Läs mer
flik
12
March
Nyheter
Av: m-hilden

Guldvargen-nominering för Forskning är konst

Paper Province är tillsammans med Bulldozer Kommunikationsbyrå ett av fyra företag som nominerats till “Årets innovative” i Guldvargen 2018. Detta tack vare den innovativa vernissagen där forskningsprojekt tolkades och visades upp som konst på Karlstad CCC.  

Läs mer
flik
5
March
Nyheter
Av: m-wangestam

Fossilfri torkning med Ircons IR-teknik

Ircon Drying Systems är nya medlemmar i Paper Province. Företaget tillverkar torksystem för pappers- och livsmedelsindustrin. ”Vi har bäst utrustning i världen när det gäller el-infra”, säger vd Magnus Nilsson.

Läs mer
flik
27
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Paper Province belönat med guld

I dessa OS-tider har även Paper Province belönats med guldmedalj. “Det känns jätteroligt och är ett bevis på att vårt arbete håller hög kvalitet”, säger Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province.

Läs mer