IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
  • image-slider
  • image-slider
  • image-slider
breadcrumbs

Framtidens skogsindustri

Bioekonomi är skogsindustrins framtid. Bioekonomisektorn i Europa omsätter ungefär 2 triljoner Euro. Det är 20.000 miljoner miljarder kronor. Och enligt EUs beräkningar kommer varje krona som investeras i bioekonomisk forskning att generera tio gånger pengarna fram till år 2025.

BYTA SVARTA KOLATOMER MOT GRÖNA

Bioekonomi handlar lite (eller väldigt) förenklat om att ersätta alla svarta fossila kolatomer mot gröna biologiska kolatomer. De gröna fungerar precis lika bra till bränslen, plaster och annat som idag produceras av fossila ämnen och har dessutom fördelen att de inte smutsar ner vår atmosfär med mer koldioxid. Med hjälp av bioraffinering kan vi idag dela upp en stock i hundratals kemikalier som i sin tur kan användas för att tillverka tusentals produkter, bränslen och energi.

MAXIMAL NYTTA

Bioekonomi handlar också om att nyttja de biologiska resurser vi har på ett så smart och ekonomiskt vis som möjligt. Återvinning är en central del av bioekonomin, men också att återvinna material och produkter i en ordning som låter oss få ut maximal nytta av varenda liten atom, innan vi tillslut bränner upp den.

En annan viktig ingrediens i den framtida bioekonomin är att minska vår energiförbrukning – i transporter, elektronik, uppvärmning och alla andra processer som förbrukar energi. Om vi lyckas med det kommer skogsråvaran räcka till fler saker.